Archiwum maj 2017


Spaggeti bolonese
Autor: pseudonim12 | Kategorie: Ciepłe posiłki na obiad 
31 maja 2017, 15:10

Cześć! Rodzinny obiad, romantyczny wieczór spaggeti to znakomite rozwiązanie.Oto przepis dla was:

Składniki:

 

1. 3/4 kg makaronu spaghetti 2. 5 łyżek oliwy 3. 1/2 kg chudej mielonej wołowiny 4. cebula 5. 2 łyżki koncentratu pomidorowego 6. 5 ząbków czosnku 7. puszka pokrojonych pomidorów 8. łyżki startego parmezanu 9. liść laurowy 10. sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, włożyć wołowinę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć mieszając 10 minut, aż odparuje płyn. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na drugiej patelni podgrzać resztę oliwy, zeszklić cebulę. Dodać koncentrat, dusić 5 minut. Usmażoną cebulę wymieszać z mięsem. Dodać pomidory w zalewie, czosnek i liść laurowy. Wymieszać, dusić ok. 20 minut. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, polać sosem, posypać parmezanem. Spaghetti gotowe! Spaghetti alla bolognese
Owocowe ciasto z galaretką
Autor: pseudonim12 | Kategorie: Słodkie desery 
31 maja 2017, 14:55

Cześć! Każdy z nas po niedzielnym obiadku lubi z jeść kawałek pysznego ciasta. oto cos dla was!

 

Składniki:

Biszkopt:

1. biszkopt 1 opak.

2. 4 jajka

3. 3 łyżki wody

Poncz:

1. sok z wyciśniętej cytryny

Krem:

1. 150 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu

2. 250 ml wody

3. krem jogurtowy 1 opak.

Galaretka:

1. 800 ml wody

2. galaretka o smaku truskawkowym 2 opak.

3. 500g truskawek

 

 

1

Sposób przygotowania:

Piekarnik podgrzej do temp. 180°C. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pieczenie:

Ciasto nałóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wym. 25 x 30 cm i wstaw do podgrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180°C

Piekarnik elektryczny: 180°C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 45 - 50 min.

3

Poncz:

Ostudzony biszkopt wyjmij z blaszki, zdjemij papier do pieczenia, a następnie włóż z powrotem do blaszki. Biszkopt nasącz sokiem z cytryny.

4

Krem:

Do wysokiego naczynia wlej jogurt i wodę, następnie mieszaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo wsypując zawartość opakowania z kremem.

Po wstępnym połączeniu składników, całość miksuj na najniższych obrotach 3 minuty. Gotowy krem wyłóż na ciasto i wstaw do lodówki na ok. 1 godz.

5

Galaretki:

Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie, odstaw do stężenia.

Truskawki umyj, odszypułkuj i przekrój na pół. Ułóż na kremie.

Tężejącą galaretką zalej truskawki. Całość wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego!

 

recipe-Ciasto z owocami i galaretką

Chłodnik owocowy
Autor: pseudonim12 | Kategorie: Słodkie desery 
24 maja 2017, 14:55

Cześć! Disiaj mam dla was przepis na chłodnik owocowy, czyli słodki obiad lub mega smaczny deser między posiłkami. 

Składniki:

 

ok.100 g jagód

500 ml jogurtu, kefiru, zsiadłe mleko itp. sporo owoców, poziomki, jagody, maliny (min. po 1/2 szklanki) garść migdałów 2–5 łyżek cukru szczypta cynamonu


Sposób przygotowania:

1.Wlewam jogurt, kefir czy zsiadłe mleko, dorzucam jagody, cynamon i cukier i miksuję. Nalewam do miseczek, dorzucam dużo owoców, posiekane migdały lub płatki migdałowe i podaję. ;) Smacznego.

 

 Owocowy chłodnik

Domowe lody
Autor: pseudonim12 | Kategorie: Słodkie desery 
17 maja 2017, 15:14

 Cześć! Uwielbiam lato między innymi za to, że można rozkoszować się smakiem lodów. Jednak smaczne lody to niekoniecznie te dostępne w sklepie. Jeżeli nie chciałeś przygotować lodów domowym sposobem z powodu braku maszyny do lodów, miło mi Cię poinformować, że nasz przepis na lody nie wymaga użycia skomplikowanego sprzętu. 


 
SKŁADNIKI (porcja dla 4 osób)

1.750 g truskawek (oraz pięć dodatkowych do 2.dekoracji)
3.375 ml śmietanki kokosowej (możesz również użyć 4.śmietany kremówki)
5.100 g brązowego cukru
6.sok wyciśnięty z jednej limonki
7.1 laska wanilii
8.Głębokie naczynie do pieczenia
 
Sposób przygotowania:
1.Pokrój truskawki na kawałki, następnie posyp je cukrem oraz zalej sokiem z limonki, a na koniec dodaj laskę wanilii.
2. Rozdrobnij truskawki i przetrzyj je przez sitko.
3. Wymieszaj puree z truskawek ze śmietanką kokosową.
4. Pokrój truskawki przeznaczone do dekoracji i dodaj je do mieszaniny.
5. Przelej mieszaninę do formy do pieczenia lub plastikowego pojemnika i włóż do zamrażarki na około 2-4 godzin.
6. Po wyjęciu z zamrażarki pozostaw lody na kilka chwil, aby nieco się rozpuściły, a następnie przełóż je do wafelków.Lody domowe już gotowe.