Archiwum 31 maja 2017


Spaggeti bolonese
Autor: pseudonim12 | Kategorie: Ciepłe posiłki na obiad 
31 maja 2017, 15:10

Cześć! Rodzinny obiad, romantyczny wieczór spaggeti to znakomite rozwiązanie.Oto przepis dla was:

Składniki:

 

1. 3/4 kg makaronu spaghetti 2. 5 łyżek oliwy 3. 1/2 kg chudej mielonej wołowiny 4. cebula 5. 2 łyżki koncentratu pomidorowego 6. 5 ząbków czosnku 7. puszka pokrojonych pomidorów 8. łyżki startego parmezanu 9. liść laurowy 10. sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy, włożyć wołowinę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć mieszając 10 minut, aż odparuje płyn. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na drugiej patelni podgrzać resztę oliwy, zeszklić cebulę. Dodać koncentrat, dusić 5 minut. Usmażoną cebulę wymieszać z mięsem. Dodać pomidory w zalewie, czosnek i liść laurowy. Wymieszać, dusić ok. 20 minut. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, polać sosem, posypać parmezanem. Spaghetti gotowe! Spaghetti alla bolognese
Owocowe ciasto z galaretką
Autor: pseudonim12 | Kategorie: Słodkie desery 
31 maja 2017, 14:55

Cześć! Każdy z nas po niedzielnym obiadku lubi z jeść kawałek pysznego ciasta. oto cos dla was!

 

Składniki:

Biszkopt:

1. biszkopt 1 opak.

2. 4 jajka

3. 3 łyżki wody

Poncz:

1. sok z wyciśniętej cytryny

Krem:

1. 150 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu

2. 250 ml wody

3. krem jogurtowy 1 opak.

Galaretka:

1. 800 ml wody

2. galaretka o smaku truskawkowym 2 opak.

3. 500g truskawek

 

 

1

Sposób przygotowania:

Piekarnik podgrzej do temp. 180°C. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pieczenie:

Ciasto nałóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wym. 25 x 30 cm i wstaw do podgrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180°C

Piekarnik elektryczny: 180°C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 45 - 50 min.

3

Poncz:

Ostudzony biszkopt wyjmij z blaszki, zdjemij papier do pieczenia, a następnie włóż z powrotem do blaszki. Biszkopt nasącz sokiem z cytryny.

4

Krem:

Do wysokiego naczynia wlej jogurt i wodę, następnie mieszaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo wsypując zawartość opakowania z kremem.

Po wstępnym połączeniu składników, całość miksuj na najniższych obrotach 3 minuty. Gotowy krem wyłóż na ciasto i wstaw do lodówki na ok. 1 godz.

5

Galaretki:

Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie, odstaw do stężenia.

Truskawki umyj, odszypułkuj i przekrój na pół. Ułóż na kremie.

Tężejącą galaretką zalej truskawki. Całość wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego!

 

recipe-Ciasto z owocami i galaretką