Owocowe ciasto z galaretką
| Kategorie: Słodkie desery
31 maja 2017, 14:55
Cześć! Każdy z nas po niedzielnym obiadku lubi z jeść kawałek pysznego ciasta. oto cos dla was!
Składniki:
Biszkopt:
1. biszkopt 1 opak.
2. 4 jajka
3. 3 łyżki wody
Poncz:
1. sok z wyciśniętej cytryny
Krem:
1. 150 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
2. 250 ml wody
3. krem jogurtowy 1 opak.
Galaretka:
1. 800 ml wody
2. galaretka o smaku truskawkowym 2 opak.
3. 500g truskawek
Sposób przygotowania:
Piekarnik podgrzej do temp. 180°C. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji.
Pieczenie:
Ciasto nałóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wym. 25 x 30 cm i wstaw do podgrzanego piekarnika.
Piekarnik gazowy: 180°C
Piekarnik elektryczny: 180°C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: około 45 - 50 min.
Poncz:
Ostudzony biszkopt wyjmij z blaszki, zdjemij papier do pieczenia, a następnie włóż z powrotem do blaszki. Biszkopt nasącz sokiem z cytryny.
Krem:
Do wysokiego naczynia wlej jogurt i wodę, następnie mieszaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo wsypując zawartość opakowania z kremem.
Po wstępnym połączeniu składników, całość miksuj na najniższych obrotach 3 minuty. Gotowy krem wyłóż na ciasto i wstaw do lodówki na ok. 1 godz.
Galaretki:
Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie, odstaw do stężenia.
Truskawki umyj, odszypułkuj i przekrój na pół. Ułóż na kremie.
Tężejącą galaretką zalej truskawki. Całość wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!
Dodaj komentarz